Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oudste ijssalon van Nederland sluit haar deuren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Utrecht - De oudste ijssalon van Nederland, Venezia aan de Voorstraat in Utrecht, gaat na 81 jaar dicht. Huidige eigenaar Carlo De Lorenzo heeft geen opvolging en gaat met pensioen. De ambachtelijke ijs(s)maak traditie van de familie De Lorenzo wordt voortgezet vanuit de ijskiosk op de Jansbrug (www.venezia.nu) door zijn nichtje Romana de Lorenzo.

Oudste ijssalon van Nederland
In 1928 opent Guido De Lorenzo als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. De smaak en kwaliteit van zijn ijs zijn een groot succes. Na een aantal jaren hard werken bezit hij meerdere vestigingen en verkoopt hij ijs vanuit zo'n dertig ijskarretjes. Twee zonen, Italo en Carlo, zetten zijn werk voort. Carlo vanuit Venezia aan de Voorstraat in Utrecht en in 1971 opent Italo De Lorenzo, samen met zijn vrouw, ijssalon Venezia op de Oudegracht.

Grazie e arrivederci
'Het was een heel moeilijk besluit want in al die jaren hebben we een trouwe vaste klantenkring opgebouwd. Sommige klanten waren zelfs echte Venezia fans. Wij willen onze klanten dan ook heel hartelijk bedanken voor hun komst naar ons al die jaren. Ik draag de herinnering van alle Venezia-klanten voor altijd in mijn hart en ben blij dat mijn nichtje Romana de traditie van Venezia ijs nog voortzet in de ijskiosk op de Jansbrug' aldus Carlo de Lorenzo.

Over Venezia
In 1928 opent Guido De Lorenzo, als eerste Italiaan een ijssalon in Nederland: Venezia in Utrecht. De smaak en kwaliteit van zijn ijs zijn een groot succes. In 1971 begint zoon Italo De Lorenzo samen met zijn vrouw ijssalon Venezia op de Oudegracht. In de prachtige ijssalon vergroot hij het smaakassortiment enorm. Naast zijn werkzaamheden in de zaak richt hij met drie andere vooruitstrevende ijsbereiders ITAL op, de vereniging voor Italiaanse ambachtelijke ijsbereiders. Hij is ook de eerste buitenlandse hoofdexaminator voor de vakopleiding IJsbedrijf en tot 2005 actief als voorzitter van de Europese vereniging voor ambachtelijke ijsbereiders (Artglace). In 2003 neemt Romana De Lorenzo, het receptenboek van hem over. Samen met haar man opent zij IJskiosk Venezia op de Jansbrug tegenover Oudegracht 105. Zij werkt al sinds haar jeugd in de zaak en is gediplomeerd ijsspecialist. Klanten verwennen met het lekkerste ijs is haar grootste liefde.
20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.