Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Evenementenbranche ziet toename Oekraïense werknemers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Evenementenbranche ziet toename Oekraïense werknemers
In de evenementenbranche hebben meer Oekraïense vluchtelingen werk gevonden. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs brancheverenigingen en evenementenlocaties. Ze zeggen de toename te merken, maar kunnen de gewaarwording niet staven met cijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag al dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat werk heeft gevonden opnieuw is toegenomen.

"Ik kan geen aantallen noemen, maar we horen het wel", zegt Willem Westermann van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM). Een toename is volgens hem logisch, omdat in het hele land meer gevluchte Oekraïners aan het werk zijn gegaan. De meest recente cijfers laten zien dat op 1 november 48 procent van de vluchtelingen werk had. Vier maanden eerder was dat nog 35 procent. "Het komt bij ons net zo vaak voor als bij anderen", denkt de zegsman. "Het zijn vaak goed opgeleide mensen die in Nederland op de arbeidsmarkt mee kunnen draaien."

De directeur van TivoliVredenburg, Jeroen Bartelse, laat weten dat het poppodium in Utrecht meer Oekraïners ziet bij de organisatie. Dat "ademt mee" met de vluchtelingenstroom, zegt hij, en de laatste maanden zijn door de oorlog in Oekraïne veel Oekraïense vluchtelingen naar Nederland gekomen. Bij de organisatie werken niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne, maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. "Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan hebben we tientallen medewerkers gehad met een vluchtelingenachtergrond, in allerlei functies, zoals ICT en horeca. Dus ja, wij maken gebruik van deze mensen en bieden ze graag een baan aan." In Rotterdam Ahoy werken een aantal Oekraïense vluchtelingen in de horeca, zegt directeur Jolanda Jansen.

Exacte cijfers

Exacte cijfers lijken te ontbreken. De meeste vluchtelingen werkten volgens het CBS als uitzendkracht (43 procent). Dat maakt het volgens het statistiekbureau moeilijk te bepalen in welke sectoren zij daadwerkelijk aan het werk zijn gegaan. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) laat ook weten dat exacte cijfers in dit geval moeilijk te geven zijn. "Dan zien we niet waar ze naartoe worden gestuurd." Bovendien zijn veel Oekraïners volgens het UWV werkzaam in de horeca, culturele instellingen of in cultuur, maar daarbij kan het instituut niet zien of dat ook bij evenementenlocaties is. "We kunnen er niet echt iets over zeggen." Dat beaamt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). "Echt data hebben we niet."

RefugeeWork, dat werkzoekende vluchtelingen en werkgevers met elkaar in contact brengt, ziet nog niet veel vacatures uit de evenementenbranche op de website en kan dus ook niet goed zien of meer Oekraïense vluchtelingen werk hebben gevonden in die branche. "Het zou kunnen dat het aantal vacatures toeneemt als het festivalseizoen begint." Dat niet veel vacatures uit de sector op de site belanden, wil volgens de woordvoerster niet zeggen dat er ook weinig banen worden aangeboden. "RefugeeWork is sinds een half jaar in de lucht, dat moet natuurlijk ook op gang komen."

Westermann is blij met de extra handen in de branche, laat hij weten. "De reden dat ze vluchten is beroerd, maar we kunnen elkaar helpen. Wij hebben arbeidsplekken over en we zoeken mensen, laten we daar breed naar blijven kijken." Oekraïense vluchtelingen helpen vooral mee in de horeca van evenementenlocaties, hoort Westermann. "Dit is een van de oplossingen van het personeelstekort", denkt hij.

Door: ANP

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.