Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Carnaval gaat door, alleen vorm is onzeker'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Woordvoerder Odin Wijnhoven van de Maastrichtse carnavalsvereniging (cv) De Tempeleers heeft er slapeloze nachten van. En hij is niet de enige. De coronacrisis bezorgt de carnavalsverenigingen in het zuiden van Nederland de nodige hoofdbrekens. Steeds meer verenigingen blazen de evenementen op 14, 15 en 16 februari 2021 af. Anderen zetten alles op alles om althans iets van de feestvreugde te laten doorgaan.

"Het makkelijkste zou zijn het carnavalsfeest af te gelasten", zegt Wijnhoven. "Maar dat kan nog altijd enkele dagen van tevoren, als dat nodig is. We kunnen echter niet een week van tevoren pas beginnen met het organiseren van festiviteiten. Daarom doen we dat nu al." Wel zal het carnaval in Maastricht kleinschaliger dan ooit zijn. Geen optocht, en de vereniging trekt de wijken in. Net als in Venlo.

"Als de Venlonaar niet naar de carnaval kan komen, dan brengen wij de carnaval naar de Venlonaar", zegt vorst Roel Versleijen van cv Jocus in het Limburgse ‘stadje van plezier’. Net als in onder meer Roermond, Eindhoven, Breda en Den Bosch zijn er geen massale feesten rond de aftrap van het carnaval op de 11de van de 11de. En ook in Venlo is er met de carnaval geen grote optocht. Jocus wil met carnaval zo veel mogelijk activiteiten laten doorgaan. "Maar over hoe de vlag er dan bij hangt, kunnen we nog niks zeggen", waarschuwt Versleijen.

Kleinschalig

In Roermond gaat carnaval hoe dan ook door, zij het kleinschalig, liet cv D’n Uul eerder al weten. Iets dergelijks geldt voor Tilburg (Kruikenstad) en Breda (Kielegat). Den Bosch (Oeteldonk) houdt een slag om de arm. "Ik kan helaas nog niks melden over of en hoe de carnavalsactiviteiten doorgaan", zegt minister van pers Rinske van Kasteren van de Oeteldonksche Club. "Onze Hoogheid komt hoe dan ook. Maar hoe en wat veilig is, dat onderzoeken we nu."

Geertruidenberg liet als eerste weten dat carnaval daar niet doorgaat. Vervolgens blies ook Kerkrade het feest af, evenals enkele dorpen. De onzekerheid is te groot, iedereen weet dat carnaval in 2020 zorgde voor een enorme verspreiding van het coronavirus. Dat risico wil geen enkele carnavalsvereniging nog eens lopen. De burgemeesters van de dertien Zeeuwse gemeenten lieten deze week weten dat alle grote carnavalsactiviteiten zoals optochten daar worden geschrapt.

Beleving

Roosendaal (Tullepetaonestad) bekijkt inmiddels net als Bergen op Zoom (Stichting Vastenavond) hoe het leutfeest toch gevierd kan worden, zij het in afgeslankte vorm. Voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie (BCF) zegt dat je carnaval niet kunt afgelasten. "Wat gebeurt is dat er evenementen worden afgelast. Organisaties blazen massale bijeenkomsten af. Carnaval gaat door. Alleen de vorm waarin is nog onzeker."

Mensen gaan toch verkleed de straat op, de kroeg in, denkt Van de Laar. De koepels van carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant bespreken later deze maand hoe ze het feest kunnen kanaliseren. "We moeten voorkomen dat iedereen van boven de 'grote riolen' naar de Brabantse kroegen komen", zegt Van de Laar. "Je kunt veel minder mensen kwijt. Maar je kunt hun wel de beleving geven."

Niet verbieden

"Je kunt niemand verbieden gekostumeerd de straat op te komen. Mensen gaan er zingen. Binnen de kortste keren is er een enorm straatcarnaval. Dat willen we niet." Van de Laar vreest dat het coronavirus dan weer om zich heen grijpt.

Maar verbieden? Nee. "In 1896 verbood de gemeente Den Bosch carnaval na een grote pokkenuitbraak. Werkte niet. Binnen de kortste keren zaten de kroegen vol. Het is nog nooit zo druk geweest als toen. Wij moeten voorkomen dat zoiets weer gaat gebeuren." Hoe? Het antwoord op die vraag bezorgt alle verenigingen hoofdbrekens.

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.