Innovatietraject levert vleesvervanger op zonder soja en E-nummers
ALKMAAR - Proviand lanceert het revolutionaire en eerste alternatief voor vlees geproduceerd uit Nederlandse groenten in een aantal pilots bij Albron Catering, te beginnen in het bedrijfsrestaurant bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar. De start is voorzien voor begin november en de pilot zal ca drie maanden duren.
Proviand bakt en braadt als vlees en heeft een 'vleesachtige bite'. Qua smaak en gezondheidsaspecten behoort Proviand tot de top van de markt, zo beaamt ook Albron. Proviand heeft een eiwitgehalte gelijk aan kippenvlees, een bijzonder laag vetgehalte (<2%) en is vrij van E-nrs en soja. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels.
Omdat Proviand uitsluitend locaal geteelde Nederlandse groenten bevat, staat het product op eenzame hoogte qua duurzaamheid en heeft een bijzonder gunstige ecologische footprint. De groenten die als hoofdingrediënten dienen voor Proviand zijn: ui, wortel, peulvruchten en aardappel. Er is geruime tijd in absolute stilte aan de ontwikkeling van Proviand gewerkt.
Na uitvoerige consumententests is nu het moment aangebroken om ook de buitenwereld met dit unieke product kennis te laten maken. De productie zal in oktober van dit jaar opgestart worden t.b.v. de productpilot. Bij gebleken succes is Albron voornemens Proviand ook bij andere afnemers aan te bieden.
Duurzaam ondernemen
Beide bedrijven geven door dit initiatief vorm aan duurzaam ondernemen. Vanwege de ingrediënten die locaal geteeld worden vindt nauwelijks transport plaats, wordt de CO2-uitstoot zeer beperkt en wordt het milieu dus minimaal belast.
Doordat Proviand geen soja bevat, is ongewenst boskap niet aan de orde. Verwacht wordt dat Proviand een zeer positieve bijdrage kan leveren aan het rendement van de Nederlandse land- tuinbouw met haar voedselketen.
© Nationale Horecagids
Via Nieuwsbank