Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prijs voor eieren fors hoger: ‘Perfecte storm van vogelgriep en duurder voer’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Prijs voor eieren fors hoger: ‘Perfecte storm van vogelgriep en duurder voer’
Momenteel betaal je in de winkel meer voor eieren dan in het begin van het jaar. Ook is de verwachting dat de prijs de komende tijd nog een tijdje hoog blijft. Hoe kan dit? Dit meldt RTL Nieuws. 

Een lekker eitje bij het ontbijt. Maar de gemiddelde prijs van eieren in de supermarkt is in een jaar tijd meer dan 20 procent gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau IRI, die onderzoek heeft gedaan bij de Aldi en de Lidl. Daarmee stijgt de prijs voor eieren sneller dan de gemiddelde prijsstijging; in november was de inflatie 9,9 procent.

Bijna halve euro

De prijsstijging lijkt niet al te enorm: de gemiddelde prijs van een eitje is van 23,5 cent naar 28,5 cent gegaan. Per doosje scheelt dit wel bijna een halve euro.

De prijsstijging van eieren is een combinatie van meerdere factoren die tegelijkertijd samen zijn gekomen. Dit verklaart Peter van Horne, econoom pluimveehouderij aan de Wageningen University & Research. “Een perfecte storm", noemt hij het.

Toegenomen vraag

De vraag naar eieren is sinds het einde van de coronapandemie weer op het niveau van voor de uitbraak. Ook stelt Van Horne dat er tijdens de kerstdagen een grotere vraag is naar eieren. Het verschil met de zomer is dat men tijdens de zomervakantie vaak niet in het land is en daarom geen eieren koopt. Rond kerst gaan mensen vaak meer bakken, waar meestal eieren voor nodig zijn.

Ook onder producenten worden meer eieren gebruikt tijdens de feestdagen. Onder meer koekjesfabrieken, spaghettimakers en mayonaiseproducenten hebben eieren nodig. “Ze moeten wel eieren kopen, ongeacht wat ze kosten, anders kunnen ze niet meer produceren”, zegt Van Horne. Deze vraag heeft invloed op de prijs van eieren.

Kleiner aanbod

Er zijn naast een hoge vraag voor eieren ook minder eieren beschikbaar. Dat heeft meerdere oorzaken. Vorig jaar oktober is de vogelgriep uitgebroken in Europa. Deze wordt gezien als de dodelijkste uitbraak van de vogelgriep in Europa, volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Veel legkippen in Nederland zijn (uit voorzorg) geruimd om verspreiding van deze griep te voorkomen. Nu zijn er dus minder kippen, die vanzelfsprekend ook minder eieren kunnen leggen.

Europa is niet het enige continent dat met deze vogelgriep kampt. In de VS worden veel kippen geruimd vanwege een uitbraak van deze griep. “Dit heeft invloed op de internationale markt voor eieren en dus ook op de prijzen in Nederland”, verklaart Van Horne.

Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond supermarkten, geeft aan dat de boeren niet alle gestegen kosten vergoed krijgen van supermarkten. Hierdoor zijn er boeren die hun stallen nu (deels) leeglaten en het aankijken. Dat is financieel voordeliger voor hun. Anders zouden ze verlies draaien.

Kippenvoer duurder

Niet alleen de vogelgriep zorgt voor een lagere productie van eieren. Het is sinds de oorlog in Oekraïne een stuk lastiger geworden om voldoende voer in te kopen voor kippen. Graan is een belangrijk onderdeel in het voer en dit komt voornamelijk uit Oekraïne. Zo is de prijs voor kippenvoer met ongeveer 50 procent omhoog gegaan. Oplaat stelt dat voer is goed voor tweederde van de kosten van een kippenboer.

“Als de belangrijkste kostenpost zo veel stijgt, dan zie je dat in de prijs. Boeren moeten wel wat verdienen, anders laten ze de stallen leeg”, zegt Van Horne.

Verder zijn de energiekosten ook voor boeren een stuk hoger geworden. 15 procent van de kostprijs wordt gevormd door energiekosten. Boeren met pluimvee worden natuurlijk minder hard geraakt dan andere sectoren, maar het zijn nog steeds hogere kosten die betaald moeten worden.

Prijs blijft nog even hoog

Van Horne denkt dat eieren voorlopig duur blijven. Net zoals in december is in het begin van het jaar, rond Pasen, de vraag naar eieren hoog. En zoals het er nu uitziet is er straks niet genoeg graan uit Oekraïne, vult Oplaat aan.

De voerprijs hangt volgens Oplaat af van de eerste graanoogsten van het komende jaar, voornamelijk in Frankrijk en Oekraïne. De graan wordt geoogst in augustus en september. “Als er in Frankrijk een droge zomer is, zoals afgelopen jaar, dan is er een groot probleem. Het einde van de hoge eierprijzen is nog niet in zicht”, aldus Oplaat.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.