Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers moeten stagairs omarmen, maar niet zien als een volwaardige medewerker: want dat zijn zij (nog) niet
Veel horecaondernemers reageren opgelucht als zij een stagiair krijgen. Logisch in een tijd waar iedereen schreeuwt om personeel. Maar wie het horecavak weer écht op de kaart wil zetten en jongeren wil behouden voor de sector, die moet het toch echt anders aanpakken. Dit meldt Entree Magazine.

Het aantal jongeren dat voor een horecaopleiding kiest, loopt al jaren terug. Dit heeft te maken met het negatieve imago van de branche: hoge werkdruk, lange dagen en lage salarissen. Jeroen van den Heuvel is docent bij het Koning Willem I College in Cuijk en pleit ervoor dat ondernemers laten zien hoe mooi het vak is. Hij is van mening dat ondernemers de mbo’ers moeten omarmen en de kans moeten grijpen om hun passie voor het vak over te brengen aan de stagiairs. Wat wel belangrijk is volgens Van den Heuvel is dat de stagiairs niet al nieuwe zelfstandige werknemers behandeld moeten worden, want dat zijn zij niet.

Bijstellen van verwachtingen

Veel horecaondernemers worstelen op dit moment met de bezetting in hun zaak. Van den Heuvel geeft aan dat het begrijpelijk is dat zij linksom of rechtsom de gaten in hun roosters willen invullen, maar dat het belangrijk is om dit niet te doen met de mbo’ers. Zij zijn alleen gewend om op school te koken en fouten te mogen maken, maar het echte werk moeten zij nog altijd leren in de praktijk bij de horecaondernemer tijdens hun stage. Van den Heuvel ziet helaas dat dat besef nog vaak ontbreekt bij ondernemers. Regelmatig krijgt hij als opleider te horen van de ondernemers dat de stagiair ‘nog niks kan’.

Leermeesters in spagaat

Van den Heuvel erkent dat ook de leermeesters in een spagaat zitten. Want het personeelstekort zorgt voor een hoge werkdruk in de keuken, waardoor leermeesters nauwelijks meer de tijd hebben om hun studenten goed te begeleiden. Daar wringt de schoen, vindt de opleider. Want er moet geïnvesteerd worden als de ondernemers deze jongeren willen behouden in de horecasector.

Concreet betekent dit volgens de opleider dat er tijd vrijgemaakt moet worden en dat de student op een adequate manier worden begeleid. Als dit niet wordt gedaan en de stagiairs moeten vanaf een meteen meedraaien, dan gooien de mbo’ers al snel de handdoek in de ring. Ze stoppen mogelijk helemaal met de opleiding. Van den Heuvel is van mening dat dit moet worden voorkomen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.