Normal_rss_entry-260943

De horecabranche stapt naar de rechter om de Nederlandse overheid te dwingen de coronamaatregelen in de horeca te versoepelen. Daarover heeft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een kort geding tegen de Staat aangespannen. KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten.

Volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk. Ook zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd.

Justitieminister Ferd Grapperhaus heeft er "met verbazing kennis van genomen" dat de horeca naar de rechter stapt om de coronamaatregelen versoepeld te krijgen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) klaagt dat het kabinet "geen enkele medewerking" toont. Maar volgens Grapperhaus kan de branchevereniging altijd aankloppen.

Kabinet wil overleggen

"Het kabinet heeft altijd aangegeven te willen overleggen met alle branches, ook met KHN", stelt de minister. Grapperhaus hamerde er de afgelopen tijd op dat restauranthouders en kroegbazen hun gasten moeten blijven vragen anderhalve meter afstand te bewaren. De horeca klaagt dat ze met die regels niet kunnen overleven.

Het kort geding dient volgende week donderdag. "Komende week volgt nog een schriftelijke reactie aan KHN", belooft Grapperhaus.

Door: ANP