Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Passie voor ambacht aangevallen door generaliserende kop

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Een rotte appel in de mand maakt het gave fruit te schand. Een spreekwoord dat in één zin omvat wat de Groningse horecawereld op dit moment bezighoudt. Volgens de Telegraaf zouden verschillende Groningse cocktailbars op grote schaal gebruik maken van illegaal gestookte drank. “Een imago dat ons onterecht in de schoot wordt geworpen”, volgens Patrick Beijk, eigenaar van Mr. Mofongo, die bij zijn cocktailbar een eigen destilleerderij heeft. “Niet alleen Mofongo, maar de hele horeca in Groningen wordt op deze manier in een kwaad daglicht gesteld.”

Een kleine situatieschets. Voormalig personeel van onlangs failliet verklaarde horecagelegenheden in Groningen hebben een boekje open gedaan tegenover de Telegraaf over de illegale stookpraktijken van hun toenmalige baas. De meneer in kwestie zou zelf alcohol stoken, zonder de benodigde vergunningen en zonder afdracht van accijns. Een illegale manier om de torenhoge alcoholaccijnzen te ontduiken. Tot dusver een kwalijke zaak voor de horecagelegenheden waarvan deze ondernemer eigenaar was. De kop van het artikel in de Telegraaf ‘illegale drank in horeca Groningen’, maakt dat het stuk een nogal vervelende wending krijgt voor de hele Groningse horecawereld. Een simpel rekensommetje is door een generaliserende kop als deze natuurlijk snel gemaakt. Een Groningse cocktailbar als Mofongo met een immense stookinstallatie om zelf alcohol te stoken, wordt dan al snel in een verdacht perspectief geplaatst. Onterecht, vindt de eigenaar van deze horecagelegenheid met de bekendste cocktailbar van Groningen: “een ex-collega uit de horecawereld verprutst het voor de rest”. 


Waar de Telegraaf pretendeert dat sterke drank stoken een nieuwe volkssport is geworden dat gehuld in de illegaliteit ook de horeca heeft bereikt, stookt Mofongo verschillende soorten alcohol om hele andere redenen dan enkel als lollige hobby waar je de belasting mee kunt ontduiken. Volgens Beijk staat de kwaliteit van de alcohol voorop die aan de gast wordt geserveerd. Daarnaast is het de droom van elke ambachtsman om met liefde en passie hun eigen product te maken. Geconcludeerd kan worden dat de oude ambacht van het alcohol stoken geen nare bijsmaak mag krijgen door onterecht wijzende vingers naar cocktailbars in Groningen. Waar één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt één rotte appel de hele oogst ook niet waardeloos. Mofongo stookt legaal en volgens de regels, met de liefde en passie voor de ambacht voorop. Iets waar Groningen trots op mag zijn.

Foto: Niels de Vries

© Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.