Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ARTIS-Micropia en Oedipus brouwen wild microbenbier

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Microbenmuseum ARTIS-Micropia en de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus hebben een wild microbenbier gebrouwen: Wild Microbe Ale. Het bier is gemaakt met gist gevangen bij het Insectarium in ARTIS. Inmiddels is het bier verkrijgbaar in Micropia, op de ARTIS-Zoomeravonden en bij bierspeciaalzaken en cafés in buurt van Micropia. Dit meldt Artis.
Tijdens een safari door het ARTIS-Park nam de microbioloog van Micropia monsters op verschillende plekken, waaronder het olifantenverblijf, het Vlinderpaviljoen en de eetbare tuin. De gevangen Pichea-gist werd vervolgens opgekweekt in het laboratorium van Micropia en na enkele weken meegegeven aan de bierbrouwer. Oedipus heeft er Wild Microbe Ale mee gebrouwen, een speciaal bier met de aroma’s van perzik en abrikoos en een friszure twist. 
 

Zonder microben geen bier

 
Microben zie je niet, maar ze zijn overal: op je, in je en om je heen. Zonder microben kunnen we niet leven. Ze maken zuurstof, houden ons gezond en maken veel van ons voedsel. Denk aan kaas, wijn, koffie en bier. De belangrijkste microbe in bier is gist. Gist produceert de alcohol in het bier, maar geeft een bier ook zijn specifieke smaak. De Wild Microbe Ale heeft zijn perzik-abrikoosachtige afdronk te danken aan de Pichea-gist die is gevangen bij de fruitbomen naast het ARTIS-Insectarium. Een andere microbe die een onmiskenbare rol speelt bij de smaak van dit bier is de melkzuurbacterie Lactobacillus brevis. Deze zorgt voor een klein zuurtje. 
 

Alcoholhoudende bierpap

 
Bij toeval werd 13.000 jaar geleden het eerste ‘bier’ gebrouwen. Microben kwamen onbedoeld in een broodpap terecht en zorgden voor vergisting. De Egyptenaren waren drieduizend jaar geleden de eersten die bewust een alcoholhoudend bierpapje brouwden door het toevoegen van gist. Sindsdien is het brouwproces steeds verder verfijnd en nu worden specifieke giststammen gekweekt waarvan exact helder is hoe ze werken en welke smaken ze produceren. Maar voor de Wild Microbe Ale is er juist teruggegaan naar de oeroude methode van het brouwen met een wilde gist.
 

Het onzichtbare proeven

 
ARTIS-Micropia, het eerste en enige microbenmuseum ter wereld, maakt het onzichtbare zichtbaar, met als doel haar bezoekers te laten zien hoe belangrijk micro-organismen zijn in ons leven. Wild Microbe Ale is een aansprekend voorbeeld van microben in de praktijk. Bierliefhebbers die meer willen weten over het onzichtbare leven in bier, kunnen met het actielabel aan het flesje Wild Microbe Ale gratis een vriend meenemen naar Micropia bij het kopen van een toegangskaartje.
 
Door: Nationale Recreatiegids
10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.