Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

RECRON op scherp: laag BTW tarief mogelijk omhoog!

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

De belastingplannen van het kabinet Rutte-1 zijn afgelopen week door staatssecretaris Weekers (Financiën) naar buiten gebracht. Een van de plannen is het ophogen van het lage BTW tarief tijdens deze kabinetsperiode naar 8% met als stip aan de horizon één BTW tarief van 19%. Dit pakt voor de recreatiesector naar verwachting zeer nadelig uit. Het onderwerp heeft binnen RECRON dan ook de hoogste prioriteit. RECRON heeft het onderwerp meteen op de agenda van Gastvrij Nederland en VNO/NCW en MKB gezet. Mede daardoor is er afkeurend gereageerd vanuit de werkgevers op het plan om het lage BTW tarief te verhogen.

De plannen zijn de start van de besluitvorming. De komende weken gaat RECRON hard aan de slag om deze onwenselijke plannen van tafel te krijgen.

Wat zijn de plannen van het kabinet?

Het kabinet hoopt de Nederlandse concurrentiepositie verder te versterken aan de hand van de volgende punten die in de fiscale agenda genoemd zijn:

  • Weekers wil stappen nemen richting een uniform BTW-tarief. Hiervoor zou eerst het lage tarief van 6% naar 8% moeten stijgen. Deze eerste stap moet ongeveer € 1,4 miljard gaan opleveren, waardoor kleine belastingen, zoals verpakkingenbelasting, kunnen verdwijnen.
  • Een verlaging van de tarieven van de loon- en inkomstenbelasting naar 50%, 40% en 30% via een hogere omzetbelasting.
  • Binnen de vennootschapsbelasting verandert het een en ander. Door de excessieve rente aftrek door overnameholdings aan te pakken en (alsnog) een objectvrijstelling voor vaste inrichtingsresultaten in te voeren, schept het kabinet ruimte om het vpb-tarief te verlagen naar 24%.
  • Een loonsomheffing kan het voor u eenvoudiger maken om te bepalen welke loonheffing u voor uw werknemers betaalt. U gaat dan de heffing over de totale loonsoom berekenen en niet meer per werknemer. Hierdoor bent u minder tijd kwijt met uw administratie.
  • De mogelijkheid om uw BTW per kwartaal af te dragen wordt mogelijk definitief. U bent dus niet meer verplicht dit per maand te doen, maar die optie blijft wel bestaan.
  • Via een persoonlijke internetpagina moet u kunnen gaan communiceren met de Belastingdienst, zoals uw aangifte en wijzigingen.
  • Het kabinet hoopt ook het belastingstelsel overzichtelijker te maken. Hiervoor zullen een aantal heffingen en kortingen worden aangepast. Dit moet ook helpen in de strijd tegen fraudeurs. Vooralsnog bestudeert het kabinet de plannen voordat deze in definitieve vorm ingevoerd gaan worden. Er is tot nu toe al veel kritiek geweest op de BTW-verhoging, omdat dit de koopkracht zou verminderen.
20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.