Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Juryvoorzitter Variatie op de Kaart 2012 bekend: Francois Geurds

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 13 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM - Vandaag maakt stichting Variatie op de Kaart bekend wie de juryvoorzitter is voor de finale in de verkiezing Variatiegerecht van het Jaar 2012: François Geurds van Restaurant Ivy in Rotterdam. De finale vindt plaats op dinsdag 5 juni 2012 op een bijzondere buitenlocatie in de regio Amsterdam. De mooiste en meest smaakvolle vegetarische gerechten zullen dan aan de deskundige jury worden gepresenteerd.

De hoofdprijs is een week stage in driesterrenrestaurant The Waterside Inn in Londen van de wereldberoemde chef Alain Roux. Dit jaar zijn er bovendien twee nieuwe titels te verdienen, namelijk die voor het meest originele en het meest duurzame gerecht.

Voorzitter
Geurds is oprichter en Patron Cuisinier van het al in het eerste jaar met een Michelin-ster bekroonde Ivy in Rotterdam. Over de verkiezing van het Variatiegerecht 2012 zegt hij: "Vegetarisch koken is een aparte tak van sport. Het gaat niet om het weglaten en ook niet om het vervangen van vlees; het gaat om een andere manier van kijken naar de ingrediënten en het menu, met frisse en nieuwe invalshoeken.

Dat is waar de magie ontstaat". De rest van de jury zal bestaan uit onder anderen Makkie Mulder, hoofdredactrice van Delicious en restaurantgids Lekker, en Antoinette Hertsenberg, tv-presentatrice van Radar en schrijfster van een groot aantal vegetarische kookboeken, waaronder De Dunne Vegetariër.

Hoofdprijs
De hoofdprijs is een stage van een week in het beroemde driesterrenrestaurant The Waterside Inn van celebrity chef Alain Roux. Deze culinaire grootheid is zelf ook enthousiast over de vegetarische verkiezing in Nederland. Hij zegt hierover deze week: "For me, creating vegetarian food is arguably the most challenging but also the most rewarding part of being a chef in the 21st century. Guests are increasingly aware of the huge variety of ingredients available and so expectations are high. It really feels like the new frontier in gastronomy."

Inschrijven nog mogelijk
Professionele chefs kunnen zich nog inschrijven voor de voorrondes van de verkiezing door een e-mail te sturen naar aanmelden@variatieopdekaart.nl of zich telefonisch aanmelden via 020-2600206. Ook voor vragen kunnen deelnemers hier terecht.

Data en locaties van de voorrondes zijn:

  • Noord-Holland: maandag 14 mei
  • Regio oost: dinsdag 15 mei
  • Regio noord: maandag 21 mei
  • Regio zuid: dinsdag 22 mei
  • Zuid- Holland: woensdag 30 mei

Workshops
Er is een mogelijkheid tot het volgen van een workshop voorafgaand aan de verkiezingen.
De workshops worden gegeven door onder anderen voedingsdeskundige en ervaren Variatie op de Kaart-trainer Marion Pluimes. Daarnaast geven gerenommeerde sterrenchefs uit meerdere windstreken een kookdemonstratie tijdens de workshops. Tijdens deze bijzonder inspirerende workshops worden de deelnemers ondersteund bij het ontwikkelen van nieuwe vegetarische gerechten. Ook hiervoor kunnen koks en restaurants zich per mail of telefonisch aanmelden.

  • Data en locaties van de workshops:
  • Zwolle (Librije's Atelier): dinsdag 24 april
  • Eindhoven (Hanos): maandag 7 mei
  • Amsterdam: dinsdag 8 mei

Sterrenkoks
De volgende sterrenchefs verzorgen een kookdemonstratie tijdens de workshops en/of hebben plaats in de jury van de regionale verkiezingen:

  • Michel van der Kroft, restaurant 't Nonnetje, Harderwijk
  • Niven Kunz, restaurant Niven, Rijswijk
  • Paul Pollux , restaurant de Aubergine, Steyl
  • Jef Schuur, restaurant Bij Jef, Texel
  • Jan Gaastra, restaurant De Koriander, Drachten
  • Chefs van De Librije, Zwolle

Over de verkiezing
Doel van de verkiezing van het Variatiegerecht van het Jaar is het verbreden van kennis van de chefs en horecaondernemers. Het gaat om inspiratie, trends en eyeopeners wat betreft het koken zonder vlees of vis. Op basis van de aangeboden lesstof experimenteren de deelnemers tijdens de workshop met een variatie aan ingrediënten en geven hun eigen visie op een gevarieerd en aantrekkelijk vegetarisch gerecht.

Bij de regionale verkiezingen krijgen deelnemende (chef-)koks van een vakjury feedback op hun gerechten en wordt er gekeken naar creativiteit, ingrediëntengebruik, opmaak en smaak. De vijf chefs met de mooiste gerechten gaan door naar de grote finale op 5 juni.

Over Variatie op de Kaart
Stichting Variatie op de Kaart is in 2010 opgezet met als doel het aanbod van volwaardige vegetarische gerechten in restaurants te vergroten. De focus ligt op de keuken, en dus op de koks. In 2010 en 2011 heeft Variatie op de Kaart veel publiciteit gekregen door het organiseren van de verkiezing voor het lekkerste vegetarische gerecht.

Inmiddels heeft de stichting in samenwerking met de partners, waaronder driesterrenrestaurant De Librije en het Koksgilde, meer dan 150 chef-koks getraind. Hiernaast adviseert de stichting restaurants en hotelketens zoals Van der Valk bij het ontwikkelen van duurzame en groenterijke gerechten. Variatie op de Kaart is daarmee de inspiratiebron geworden voor koks en restaurants van de toekomst.

© Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.