Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer pin dan contant over vier jaar

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Banken en ondernemers zetten samenwerking voortBrancheorganisaties en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer pinbetalingen plaatsvinden dan contante betalingen. Pinnen is veiliger en efficiënter in het gebruik dan contant geld.

Woensdag 3 september zijn deze afspraken in aanwezigheid van minister Dijsselbloem vastgelegd in de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer. Ook het laag houden van de kosten en het voorkomen van pinstoringen is hierbij een doelstelling. KHN ziet de samenwerking als een belangrijke stimulans in de efficiency en veiligheid van het betalingsverkeer voor de komende jaren.

Inzet op meer pinbetalingen en minder storingen
De komende jaren worden nieuwe actieplannen opgezet voor een nog veiliger, efficiënter en gemakkelijker toonbankbetalingsverkeer. Zo willen ondernemers en banken er voor zorgen dat klanten nog minder last krijgen van pinstoringen en moeten de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Het streven is bovendien dat er in 2019 meer pinbetalingen worden gedaan dan contante betalingen. Op dit moment wordt 62 procent van de omzet gepind, maar zijn zes op de tien transacties nog contant. Concreet doel hierbij is dan ook om de huidige verhouding (60 procent contant/40 procent pin) om te draaien naar 40 procent contant/60 procent pin.
                                
KHN blij met bereikte resultaten
KHN-directeur Lodewijk van der Grinten: “Het is goed om te zien dat het pinnen ook in de horeca de laatste jaren echt een vlucht heeft genomen. Vorig jaar is het aantal pintransacties in de horeca gestegen tot 190 miljoen transacties per jaar, wat neerkomt op 33 % van de omzet in de horeca. Met name dankzij mobiele betaalterminals, betaalbaar dataverkeer en lage kosten voor betalingsverkeer. Contactloos betalen gaat volgens mij in de nabije toekomst voornamelijk een versnelling veroorzaken in de fastservice en bij de drankverstrekkers. Door de verlenging van het Convenant Betalingsverkeer, is er een goede samenwerking met de partijen om daarvoor de optimale randvoorwaarden te creëren. KHN is dan ook blij met de bereikte doelstellingen in het Convenant!”

Historisch akkoord
Op 17 november 2005 gingen ondernemers en banken een unieke samenwerking aan.
Via het Convenant Betalingsverkeer maakten zij afspraken over een efficiënt, veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Alle ondernemers die pinbetalingen accepteren, kregen hierdoor met terugwerkende kracht vanaf januari 2005 een korting van één eurocent per pinbetaling. Daarnaast stortten banken 10 miljoen euro in een subsidiefonds, bedoeld voor projecten die de veiligheid en efficiency van het betalingsverkeer vergroten. Het convenant, ondertekend door banken, horeca, winkeliers en de benzinebranche, maakte een einde aan een langdurig conflict over de kosten van pinnen aan de toonbank. Daarnaast had het als doel te komen tot verdere vergroting van de efficiency en de veiligheid van het betalingsverkeer.

Actualisering convenant
Het convenant uit 2005 is in 2009 voor de eerste keer verlengd met een set aanvullende afspraken over met name het Europese betalingsverkeer via een Nadere Overeenkomst I. Deze afspraken hebben resultaat gehad; de afgelopen 5 jaar is het aantal pintransacties met een miljard toegenomen naar 2,7 miljard per jaar. Er zijn minder contante geldopnames en in de periode 2009-2012 zijn de gemiddelde kosten van een pinbetaling is gelijk gebleven (€ 0,21). Ook in de horeca is een gemiddelde pinbetaling inmiddels goedkoper dan een contante betaling. Een aantal van de afspraken liep echter af op 1 januari 2014 en er waren afspraken voor onbepaalde tijd die sommige partijen wensten af te bouwen. Daarom is nu de  Nadere Overeenkomst II ondertekend, waarmee de samenwerking tussen brancheorganisaties en banken wordt voortgezet tot 1 januari 2019

© Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:45)

Nog geen benadering voor opvang asielzoekers bij hotels

Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.