Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw UNWTO-rapport biedt steden hulp bij beheersen impact overtoerisme

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Een nieuw rapport van de World Tourism Organization (UNWTO) biedt ondersteuning bij het beheersen van de groeiende toeristenstromen in stedelijke gebieden en de impact hiervan op de betrokken steden en bewoners. ‘‘Overtourism? Understanding and managing urban tourism growth beyond perceptions”, werd vannacht gelanceerd tijdens de zevende UNWTO Global Summit on Urban Tourism, in Seoul, Republiek Korea. Het rapport is het resultaat van de samenwerking tussen UNWTO, het Centre of Expertise in Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV Breda) en het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden University of Applied Sciences

Het rapport beschrijft de resultaten van onderzoek naar hoe toerisme in stedelijke bestemmingen beter gestuurd kan worden, ten voordele van zowel de toeristen als de plaatselijke bewoners. In het rapport worden elf strategieën en 68 maatregelen voorgesteld die bij kunnen dragen aan het doorgronden en beheersen van de groei van bezoekersaantallen.

De toenemende berichten over de beleefde drukte, geluidsoverlast en andere problemen onder de lokale bevolking tegenover bezoekers hebben geleid tot de verspreiding van termen zoals ‘overtoerisme’ en ‘toerismefobie’. Door de recente groei van het toerisme in stedelijke gebieden is het noodzakelijk om tot duurzaam beleid en procedures te komen waarmee de negatieve effecten van het toerisme op de aanwezige natuurlijke hulpbronnen, de infrastructuur, de mobiliteit en congestie, de economie, de woningmarkt evenals de sociaal-culturele impact geminimaliseerd kunnen worden.

“Beheer is cruciaal. Het hoofd bieden aan de uitdagingen die gepaard gaan met stedelijk toerisme vandaag de dag is een veel complexere zaak dan algemeen wordt aangenomen. We moeten een duurzame roadmap voor stedelijk toerisme ontwikkelen en toerisme in een bredere stedelijke agenda plaatsen”, zegt UNWTO Secretaris-General Zurab Pololikashvili. “We moeten ook proberen te bereiken dat plaatselijke gemeenschappen de positieve kanten van toerisme leren in te zien en ervan kunnen profiteren”, voegt hij toe.

Om bezoekersbeheer in stedelijke contexten beter te kunnen begrijpen - de verhoudingen tussen bewoners en bezoekers in het bijzonder – bevat het rapport een inventarisatie van de beleving van bewoners ten aanzien van toerisme in acht Europese steden: Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, München, Salzburg en Tallinn.
“Er is geen kant en klare, standaard oplossing om met overtoerisme om te gaan. In plaats daarvan moet toerisme deel uitmaken van een stadsbrede strategie voor duurzame ontwikkeling”, geeft dr. Ko Koens van CELTH en Breda University of Applied Sciences aan. “Dit rapport kan daar hopelijk bij helpen als een eerste stap van probleem- naar oplossingsgericht denken.”

Het rapport beveelt een gemeenschappelijke strategische visie aan tussen alle betrokken belanghebbenden. Een visie waarmee bewoners en bezoekers worden samengebracht op basis van zorgvuldige planning met inachtneming van de capaciteitsbeperkingen en respect voor de specifieke eigenschappen van iedere bestemming. “De betrokkenheid en ondersteuning van omwonenden is essentieel voor het realiseren van duurzaam toerisme”, licht lector Albert Postma van CELTH en NHL Stenden University of Applied Sciences toe. “Het opbouwen van gedeelde verantwoordelijkheid tussen belanghebbenden die direct of indirect betrokken zijn bij de ontwikkeling van het toerisme is een sleutel voor het waarborgen van duurzaamheid op de lange termijn”, concludeert betrokken onderzoeker Bernadett Papp.

De samenwerking met UNWTO is onderdeel van een breed kennisfundament over duurzame bestemmingsontwikkeling, bezoekersbalans en overtoerisme dat CELTH en haar partners Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences en HZ University of Applied Sciences opbouwen. Voor het ontwikkelen van de door Zurab Pololikashvili genoemde roadmap voor de toekomst van (stedelijk) toerisme, wordt in samenwerking met nationale partners en verschillende Europese steden geëxperimenteerd met nieuwe methodieken, zoals Serious Gaming in het door Europa medegefinancierde ‘Smart City Hospitality’ project (SCITHOS) en het Data & Development Lab Bestemming Nederland, om het nationale en stedelijk toerisme te verduurzamen.

Link:
7th UNWTO Global Summit on Urban Tourism website

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.