Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog steeds misstanden bij visbedrijf Foppen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Visbedrijf Foppen heeft zijn zaken twee jaar na een fatale salmonella-uitbraak nog altijd niet geheel op orde. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. Ook bij controles in 2013 en 2014 zijn tekortkomingen geconstateerd. Het bedrijf blijkt niet de enige in zijn soort dat de fout in gaat.

Deze maand is een boete uitgedeeld voor de aanwezigheid van schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Ook werd condensvorming bij een inpakband van garnalen onvoldoende tegengegaan.

In april bleek bij een inspectie dat etiketten verkeerd werden gebruikt. Vis werd verpakt in folie met een nummer van een andere locatie. Dat kan verkeerd aflopen als blijkt dat vis moet worden teruggeroepen omdat bij het verpakken op een locatie iets verkeerd is gegaan. Hiervoor is een waarschuwing uitgedeeld. Vorig jaar is gewaarschuwd voor bedrijfsruimten en apparatuur die niet goed waren gereinigd.

Het visbedrijf staat sinds 2013 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) "De NVWA zal nog dit jaar een audit uitvoeren bij Foppen Harderwijk", schrijft de minister. Ze verwacht van het bedrijf dat het zijn zaken goed op orde heeft.

Uit de brief blijkt verder dat er veertien bedrijven zijn die vergelijkbaar zijn met Foppen. Daarvan zijn er slechts vier ingedeeld in de categorie groen, wat inhoudt dat verminderd toezicht voldoende wordt geacht. Bij vijf bedrijven geldt het reguliere toezicht en bij drie bedrijven, waaronder Foppen, geldt verscherpt toezicht. Twee bedrijven zijn nog niet ingedeeld.

De Kamer debatteert donderdag over het voedselschandaal. Door besmette zalm van het bedrijf Foppen werden in 2012 naar schatting 23 duizend consumenten enkele dagen ziek. Zeker vier mensen overleden door de uitbraak.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.