Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek: Nederlander meest relaxte vakantieganger ter wereld

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlander checkt zelden werkmail en krijgt de steun van zijn baas.Zevenenzestig procent van de Nederlanders voelt zich direct relaxed op vakantie. Daarmee is er geen volk ter wereld dat zich zo snel ontspant op vakantie als Nederlanders. Andere reizigers hebben vaak veel meer tijd nodig om te ontspannen. Vijfentwintig procent van de Duitsers en 24 procent van de Spanjaarden zijn pas ontspannen na een dag of twee. Maar liefst 18 procent van de Japanners geeft aan zich nooit helemaal relaxed te voelen tijdens hun vakantie, terwijl slechts 6 procent van de Nederlanders dit aangeeft. Dit blijkt uit een wereldwijd onafhankelijk onderzoek in opdracht van Expedia.nl, onder ruim 8.500 wereldburgers, waaronder meer dan 300 Nederlanders.

Waarom zijn Nederlanders zo relaxed?
Mogelijke verklaringen voor het feit dat Nederlanders zich zo snel kunnen ontspannen is dat ze niet of nauwelijks hun werkmail of voicemail checken. Nederlanders krijgen steun van hun baas om op vakantie te gaan en er zijn maar weinig redenen die ons tegenhouden om lekker weg te gaan.

Minimale gedachte bij het werk tijdens de vakantie
Helemaal offline gaan tijdens vakantie blijkt moeilijk. Dat geldt echter niet voor Nederlanders. In vergelijking met andere landen zijn we het meest relaxte volkje. Van de Nederlanders checkt 56 procent wel eens zijn of haar werk- of voicemail. De Fransen zijn bijna allemaal nog met hun werk bezig tijdens hun vakantie. Zij scoren met 93 procent het hoogste in vergelijking met alle Europeanen. Ook Italianen zijn veel online met 87 procent.

Steun van de baas maakt ons relaxed
Een andere reden waarom Nederlanders met een gerust hart op vakantie gaan, is omdat ze support krijgen van hun baas. Een grote meerderheid van de ondervraagde Nederlanders (62 procent) geeft aan dat hun baas achter hun staat op het moment dat zij op vakantie gaan, wat zorgt voor een rustig en vertrouwd gevoel. Bij Italianen en Duitsers is dat wel anders. Slechts 44 procent van de Italianen heeft het gevoel dat hun baas achter hun staat en dat is bij 49 procent van de Duitsers het geval. Nederlanders hoeven zich niet schuldig te voelen over de vakantiedagen die worden opgenomen of dat de baas het zijn of haar werknemers niet gunt. Nederlanders nemen dan ook bijna alle vakantiedagen op in een jaar. Gemiddeld krijgen Nederlanders 25 vakantiedagen, waarvan we er 21 opnemen.

Relaxed zonder zorgen
Nog een verklaring waarom we zo relaxed op vakantie gaan, is dat er verder niet veel zorgen of redenen zijn waarom we niet zouden gaan. In andere landen worden wel diverse redenen genoemd waarom men thuis blijft. Wanneer wij Nederlanders van plan zijn te gaan en het eenmaal zover is, kan heel weinig ons nog maar tegenhouden. Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) zegt geen reden te hebben vakantiedagen niet op te nemen en scoren daarmee het hoogst in vergelijking met de rest van de wereld. Gemiddeld zegt 31 procent geen reden te hebben. Een handjevol andere landen geeft aan dat ze het zich niet kunnen permitteren om vakantiedagen op te nemen. Dit speelt vooral bij Amerikanen en Canadezen (22 procent), in Thailand (25 procent) en Korea (27 procent). Economische redenen worden door Nederlanders nauwelijks aangehaald (slechts 10 procent) in vergelijking met andere landen. Dit speelt meer in landen als Spanje (28 procent) en Italië (30 procent).

René Nieuwmans, Senior Commercial Manager bij Expedia.nl: “Dit onderzoek geeft aan hoeveel waarde wij Nederlanders hechten aan onze vakanties. We blijken ontzettend goed te zijn in het omschakelen van de werkmodus naar de vakantiemodus.

Expedia.nl

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.