Normal_4796

AMSTERDAM (Novum/Dow Jones) - Een eerste lading van twintig ton gebruikt frituurvet is maandag vertrokken uit de Chinese haven Qingdao richting Nederland, waar het als vliegtuigbrandstof zal worden omgezet voor gebruik door KLM. Dat meldt het Chinees persbureau Xinhua dinsdag.

De brandstof wordt geproduceerd uit een combinatie van gebruikt frituurolie en -vet en wordt achtereenvolgens omgezet in biodiesel en vliegtuigbrandstof. KLM was in juni 2011 de eerste luchtvaartmaatschappij die biobrandstoffen gebruikte voor zijn vloot.

Het in Qingdao gevestigde Fresh Bio-Energy Technology Development Company verkocht de olie aan SkyBRG, een Nederlandse leverancier van biobrandstof, meldde Zheng Dehua, de deputy manager van het Chinese concern.

China verkeert in de vroege stadia van een raffinageprogramma om grote hoeveelheden biobrandstof voor de luchtvaart te produceren en streeft daarbij naar een output van twaalf miljoen ton per jaar per 2020, gelijk aan dertig procent van het totale verwachte brandstofverbruik tegen die tijd.

Dat meldde Li Jian, de Chinese deputy director van de Civil Aviation Administration in een rapport in februari.