Normal_wandelpad

Lezing over nieuw wandelpad in Zael, Meppel

Zondagmiddag 2 november staan bezoekers aan Zael in Meppel stil bij Wandelen vóór Vrijheid. Dan vertelt en toont de  Amsterdammer Jan Dokter (79) wat hem motiveerde om een wandeling te maken van Amsterdam naar Westerbork en hoe deze wandeling uitgroeide tot een nieuwe wandelroute:  het Westerborkpad.

Hij doet dat samen met projectleider Hans Schumacher. Zael-eigenaar Adriaan Meij verwelkomt bezoekers met een korte inleiding. Rudolf Sietsema van boekhandel Barth is aanwezig met de routegids. Lien Braaf speelt Jiddische liederen op accordeon. Staphorst, Meppel en Hoogeveen liggen ook aan deze route. Het thema  is:  Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging. 

Dokter legde in 2008 te voet de route af die zijn familieleden evenals honderdduizend andere Joodse Nederlanders in 1942 per trein gingen. In vier dagen liep hij van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork. Zo ontstond het idee voor het Westerborkpad. 

Wandelsportorganisatie KNBLO Nederland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zorgden voor een officiële wandelroute, die ook voor mindervaliden toegankelijk is. Dit Westerborkpad telt 31 etappes van tezamen 340 kilometer. Etappe 24 (6,4 km) voert van bushalte Bergerslag in Staphorst naar station Meppel. Onderweg wordt stilgestaan bij het oorlogsmonument in Staphorst, werkkamp Conrad in Rouveen en het Joods monument in Meppel.

Datum: zondagmiddag 2 november
Zael open 13:30 uur, met gratis koffie, thee of een drankje
Lezing & presentatie: 14:00-14.45 uur
Pauze 14:45 -15.15 uur
Lezing & Presentatie: 15:15-15:45 uur
Napraten: 15:45-16:15 uur
Locatie: Zael, Zuideinde 56 Meppel.
Kaarten €9,50

Bestellen: online via www.zael.nl of afhalen bij Boekhandel Barth, Hoofdstraat 48 of Kunsjt, Woldstraat 45 in Meppel.
Hier staat online uitgebreide informatie over het programma en de achtergronden. De opbrengst is bestemd voor beheer en onderhoud van het wandelpad. Zie ook www.westerborkpad.nl