Normal_5332

LONDEN (Novum) - De Oranjecamping die tijdens de Olympische Spelen in Londen was neergestreken sluit maandag zijn deuren. Sinds de opening tweeënhalve week geleden hebben 2850 mensen bij elkaar achtduizend nachten op de camping doorgebracht. Dat laat initiatiefnemer Jokko de Wit zondagavond weten.

Voor de Spelen begonnen werd uitgegaan van 2100 gasten, wat later naar boven werd bijgesteld tot 2500. Toch is de camping commercieel geen succes. "We hebben zeker geen geld verdiend. De komende weken moet blijken of we ten minste break even hebben gedraaid."

Het was de zevende keer dat de organisatie in het buitenland een camping inrichtte om tijdens een sportevenement Nederlanders te huisvesten. Wat organisatie en regelgeving betreft was de Londense editie van de Oranjecamping verreweg de moeilijkste, vertelt De Wit. "Maar het is heel bijzonder om midden in Londen met tachtig man een dorp te runnen."

De eerste camping stond in 2004 in Portugal, waar het Europees kampioenschap voetbal plaatsvond. Hoewel het 's winters in het Russische Sotsji niet heel koud wordt, slaat de Oranjecamping de Winterspelen van 2014 over. De eerstvolgende keer dat De Wit weer een Nederlandse camping hoopt in te richten is later dat jaar, rond het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.