Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Talent schittert op vakwedstrijden Groninger Horecabeurs 2014

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Maandag 6 oktober kwamen ruim 2000 bezoekers naar de Martinikerk in hartje Groningen voor de derde editie van de Groninger Horecabeurs. Naast vaste programmaonderdelen als de regionale tapwedstrijden en de Noord Nederlandse Barista kampioenschappen werden er op deze editie meerdere nieuwe concepten uitgerold. Ook presenteerden een groot aantal standhouders hun meest vernieuwende, besparende of originele producten en diensten.

Vakwedstrijden van hoog niveau
Nieuw in het programma waren de vakwedstrijden ‘Klaar af Kook’ en de ‘CKNN’. Tijdens ‘Klaar af Kook’ namen koks uit diverse Groninger restaurants het tegen elkaar op in een spannende kookbattle. De ingrediënten voor het gerecht werden deels van te voren maar ook deels ter plekke bekendgemaakt door de vakjury, dit vergde een creatieve kookgeest! Als extra moeilijkheidsgraad werd een tijdslimiet toegevoegd aan het te koken gerecht. De gehele kookwedstrijd is van live commentaar voorzien waarbij de koks extra werden opgezweept in de kookcompetitie. Een lust voor het oog van de toeschouwer en prachtige smaakcreaties voor de professionele jury als resultaat. De trotse Sytze Greidanus van restaurant ‘t Feithhuis mocht rond 20:00 uur de allereerste Gouden Garde in ontvangst nemen. Hij sprak zijn lof uit over zijn medekandidaten, en over de wedstrijd: “Een goed initiatief om vooral jonge koks te motiveren en te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen”.

De wedstrijd ‘CKNN’ (Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland) draaide om de vraag: “Wie wordt de beste cocktailmaster van het noorden?”. Na twee voorrondes waarin deelnemers getest werden op creativiteit, speed en efficiency gingen cocktail masters in spé van diverse horecagelegenheden de strijd met elkaar aan: Elke finalist moest binnen een tijdslimiet vijf verschillende cocktails maken en uitserveren die door een jury op smaak en presentatie werden gekeurd en geproefd. Juryleden Fjallar Goud, Hessel Scheepstra en Misja Vostermans, zelf in de top van hun vakgebied, trakteerden de bezoekers van de beurs tussen de wedstrijden door op een cocktailworkshop bij de CKNN stand.

Ruim 50 barmannen en -vrouwen uit Groningen en omstreken toonden op het ‘bierplaza’ hun kunsten van het tappen en uitserveren van het perfecte biertje tijdens de regionale tapwedstrijden. Op het ‘baristaplaza’ werd het koffieschenken tot kunst verheven met workshops door top-barista’s en wedstrijden tussen horecaprofessionals.

Kennis en kwaliteit
Ook het nieuwe Kennisplein werd door de aanwezige bezoekers en standhouders goed ontvangen. Hier kon men naar hartenlust netwerken en kennis maken met nieuwe diensten en innovaties op horecagebied en daarbuiten. Ook de Gemeente Groningen was als standhouder vertegenwoordigd op de beurs. Een mooi initiatief waarmee duidelijk wordt hoe belangrijk gastvrijheid en kwaliteit is voor de uitstraling van de stad Groningen.

Uitslagen wedstrijden:

WINNAARS Klaar Af Kook 2014
1. Sytze Greidanus - Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis (Beste kok van Groningen)
2. Pelle Beekman – Restaurant De Vestibule
3. Mark Spekschate – Restaurant De Pijp
4. Dennis Brouwer – Eetcafe De Stadstuin

WINNAARS Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland (CKNN) 2014
1. Rogier de Haan - Mofongo’s Distillery (Beste cocktail master van Noord Nederland)
2. Elsbeth Hoekstra - Mofongo’s Distillery
3. Archie Kasan - Kasan Events

WINNAARS De Tapwedstrijd Groningen 2014
door naar de halve finale NK tappen op 24 en 25 november in Nijkerk
1. Joeri van de Vegte – Oblomov (Beste tapper van Groningen 2014)
2. Malou Reijneken -Grand cafe Time Out
3. Roos Brinkman - Cafe Soestdijk
4. Leon Hogenelst - Eetcafe de Stadtlander
5. Bram Stob - La Brasse
6. Mark Alkemade - Cafe Hooghoudt

WINNAARS Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen (NNBK) 2014
1. Joyce Voskamp - Trambaan 8 – Oosterwolde (Beste Barista van Noord Nederland)
2. Niels te Vaanhold - Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis - Groningen
3. Rik Breukink - Drie Gezusters - Groningen
4. Jordy Snuverink - Doppio Espresso - Groningen
5. Suzanne Diepstra - Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis - Groningen
6. Marian Osinga - PS! Koffie, kunst & chocola – Groningen

foto: Niels

© Nationale Horecagids

20 juni '23 (13:58)

Italian Fine Dining restaurant Aroma in Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’

Maandagavond is het Italiaanse fine dining restaurant Aroma uit Vaassen uitgeroepen tot ‘Italiaans Restaurant van het Jaar’. Tien restaurants waren genomineerd door publiek en jury voor deze jaarlijkse onderscheiding. De publieksprijs ging naar Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam. Het Italiaans Restaurant van het Jaar is voor de elfde keer georganiseerd door Italië Magazine van Credits Media. 

20 juni '23 (13:39)

Niet vijf, maar zes chefs gaan door naar Nederlandse finale Bocuse d’Or

Maandag 19 juni was de Cookoff voor een plek in de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or. Elf chefs kookten nek aan nek in de Kookfabriek in Rotterdam. Door het grote aantal aanmeldingen is besloten om een voorronde te organiseren. De kwaliteit was erg hoog en na een zinderende strijd hebben uiteindelijk zes chefs zich weten te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september, meldt Bocuse d’Or.

16 juni '23 (11:00)

Noord-Hollandse horeca en winkeliers steeds vaker te maken met geweld

Het aantal winkeldiefstallen in Noord-Holland is in de eerste maanden van 2023 met 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Ook kampen veel winkeliers en horecagelegenheden vaker met geweld, intimidatie en agressie tegen personeel. Op 21 juni is dit dan ook het gespreksonderwerp tijdens de online talkshow ‘De Ondernemer Draait Door’ van Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland. Dat meldt Haarlem Updates.

16 juni '23 (10:26)

Tijdens Cookoff Bocuse d’Or strijden dertien chefs om finaleplek

Aankomende maandag is de Cookoff voor de Bocuse d’Or Nederland. Dan gaan in totaal dertien chef-koks tegen elkaar strijden voor een plek in de Nederlandse finale, die op 18 september tijdens Gastvrij Rotterdam plaatsvindt. Vijf chefs kunnen zich plaatsen voor de finale. Dat meldt Bocuse d’Or Nederland.

16 juni '23 ( 9:42)

Voedselattractie World Food Experience dient aangepast plan in

De stichting World Food Experience heeft een nieuw plan ingediend nadat de vorige versie eind vorig jaar van tafel werd geveegd door de Raad van State. Met dit plan verwacht de organisatie wel groen licht te krijgen van de gemeente Ede en provincie Gelderland. Zo staat in de nieuwe bouwplannen dat er geen nieuwbouw komt. Dat meldt World Food Experience.

14 juni '23 (13:49)

Gemeente zet rem op horeca Boothuys Valkenswaard

Buitensportbedrijf Rofra moet de horeca-activiteiten in ‘t Boothuys beperken. Dat heeft de gemeente Valkenswaard bepaald. Rofra is het daar niet mee eens en stapt met de zaak naar de rechter, meldt Eindhovens Dagblad.

13 juni '23 ( 9:56)

Nederland Schoon start bewustmakingscampagne wegwerpplastics

Per 1 juli start de nieuwe wetgeving wegwerpplastics. Nederland moet daar bewust van worden. Daarom start de campagne ‘Supporter van Schoon’. Deze campagne is een initiatief van Nederland Schoon. Zij werken samen met procenten en importeurs van verpakkingen. Op 21 juni wordt de campagne gestart in Den Haag samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in aanwezigheid van staatssecretaris Vivianne Heijnen. Dat meldt Foodclicks.

13 juni '23 ( 9:29)

Twan Hakvoort tweede SVH Meesterondernemer in Nederland

Afgelopen vrijdag is Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Twan Hakvoort is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft gehaald. Hij is ook de 300e SVH Meester van Nederland. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemen in de horeca, meldt SVH.

12 juni '23 (13:07)

Braderie Geldrop is klaar met ‘gezeur’ van winkeliers en horeca en kapt ermee

Al bijna vijftig jaar is het een traditie in Geldrop. Op de laatste zondag van mei wordt jaarlijks de Mei’se Mert gehouden. Dit is een evenement dat jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers trekt. Door ‘zeurende’ horecaondernemers en winkeliers was het echter de laatste editie van de braderie, meldt Omroep Brabant.

12 juni '23 (12:13)

Gemeente Nieuwegein vraagt ondernemers mee te spreken over nieuw horecabeleid

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe horecabeleid voor de stad en omgeving Nieuwegein. De gemeente heeft een conceptversie klaarliggen. Daarom nodigt die ondernemers uit om te reageren op de conceptversie. Dat meldt Gemeente Nieuwegein.