Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bierbrouwers keren zich ook tegen schaliegaswinning

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Ook de bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria keren zich tegen plannen om schaliegas uit de Nederlandse bodem te winnen. Frisdrankfabrikanten als Coca Cola en Pepsico zijn eveneens sceptisch, schrijft Trouw woensdag.

Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde vorige week in de krant al dat de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken door boringen naar schaliegas. Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. De belangrijkste gasvoorraden overlappen de grondwatervoorraden van Vitens.

Grondwater is ook het belangrijkste ingrediënt voor bier en frisdrank. Zolang niet is bewezen dat de boringen het grondwater niet aantasten, ziet de branchevereniging Nederlandse Brouwers de winning met zorg tegemoet, zegt manager duurzaamheid Taco Juriaanse. Bij de vereniging zijn bijna alle Nederlandse bierfabrikanten aangesloten.

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) wil ook eerst bewijs zien dat de winning het grondwater niet verontreinigt, zegt een woordvoerder in de krant. Bij deze vereniging zijn onder meer Hero, FrieslandCampina en Danone aangesloten.

De vraag is of de risico's opwegen tegen het mogelijke economisch belang. In een interview in de Volkskrant relativeert minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) het belang van de schaliegaswinning. De productie zou hooguit vijf procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie. Hij schat dat er jaarlijks twee tot vier miljard kubieke meter schaliegas kan worden gewonnen. De opbrengst voor de schatkist zou een paar honderd miljoen euro per jaar bedragen. Klassiek aardgas leverde in 2011 ruim twaalf miljard euro op.

Aardgas stroomt minder snel en er zijn meer putten en boortorens nodig, tekent Kamp aan. De winningstechniek is ook anders vanwege het risico op milieuvervuiling. Kamp is echter niet tegen schaliegaswinning. Er zouden fracties in het gas kunnen zitten die toch interessant zijn voor de petrochemische industrie.

Door schaliegaswinning kunnen volgens tegenstanders ook aardbevingen worden veroorzaakt, zoals bij de aardgaswinning in Groningen al het geval is. Ook zouden chemicaliën en methaan kunnen vrijkomen. Directeur Frank de Boer van Cuadrilla, het bedrijf dat proefboringen voorbereidt, gaf eerder aan dat de boringen wel veilig zijn en dat de zorgen onterecht zijn.

De overheid heeft al opsporingsvergunningen afgegeven voor de Noordoostpolder en het Noord-Brabantse Boxtel. Ook zijn aanvragen gedaan in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Boren mag niet voordat een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. Dat wordt voor juli verwacht. Woensdag zou de kamer debatteren over schaliegaswinning, maar vanwege het sociaal akkoord is dat debat uitgesteld.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.