Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw rapport: Airbnb stimuleert duurzaam toerisme en helpt massatoerisme te bestrijden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Vandaag publiceert Airbnb een nieuw rapport waaruit blijkt dat haar platform en de Airbnb gemeenschap bijdragen aan het bestrijden van massatoerisme en duurzaam toerisme stimuleren. Ook de economische gevolgen van reizen en toerisme, met 10% van het wereldwijde BNP inmiddels één van de grootste sectoren ter wereld, veranderen ingrijpend en komen meer terecht bij gezinnen en lokale gemeenschappen.

Airbnb bestrijdt overtoerisme en vermindert de drukte in populaire bestemmingen
Meer dan twee-derde van alle Airbnb-gasten in de acht populaire bestemmingen die voor dit rapport onderzocht zijn, verblijven buiten de traditionele toeristische centra. 72% tot 93% van alle Airbnb accommodaties ligt buiten de gebieden waar overtoerisme dreigt aangezien particuliere woningen meer verspreid zijn dan hotels. Hierdoor wordt geografische spreiding gestimuleerd.

“Het spreiden van bezoekers is essentieel om overtoerisme tegen te gaan”, zegt Jonathan Tourtellot, de oprichter van het National Geographic Center for Sustainable Destinations. “Verdeel bezoekers over de stad zodat ze bepaalde buurten en trekpleisters niet onder de voet lopen. Het delen van huizen via vakantieverhuur kan op twee manieren bijdragen. Airbnb accommodaties liggen allereerst meer verspreid over de stad dan commerciële hotels en daarnaast raden Airbnb hosts hun gasten vaak lokale bezienswaardigheden, restaurants en winkels aan.”

Uit de analyse van 2,8 miljoen Airbnb host guidebooks, waarin hosts aanbevelingen voor gasten noteren, blijkt dat de aanbevelingen gemiddeld 20 minuten lopen van hun woning liggen – veelal dus buiten de toeristische centra. Ook raadt ruim 2/3e van alle hosts restaurants in de buurt aan. Verder blijkt dat 61% van alle aanbevelingen unieke tips betreft, die slechts door één host worden gegeven.

Wereldwijd betekent dit dat gasten ruim 1 miljoen individuele aanbevelingen krijgen die door geen enkele andere host worden gedaan. Dat is een meer dan welkome afwisseling van de klassieke tips in reisgidsen en op toeristische kaarten, door Tourtellot omschreven als ‘standaard business’. “Deze standaard toeristen bedrijven verdrukken lokale winkels, restaurants en ondernemers,” aldus Tourtellot. 

Een andere toerisme economie die voordelen biedt aan lokale bewoners
De overgrote meerderheid van alle euro’s die via Airbnb worden besteed komt rechtstreeks in de portemonnee van hosts terecht, die tot 97% van de huurprijs van hun woning overhouden. Hosts besteden deze inkomsten aan o.a. het dagelijkse huishouden, huurbetalingen of hypotheekaflossingen, schoonmakers en het onderhoud van hun woning. In vergelijk met hotelketens wordt er een veel kleiner percentage - tot maximaal 13% - aan fees betaald bij vakantieverhuur.

Dit is een groot contrast met de toeristische bestedingen in hotels, waar ketens tussen de 14% en 36% van de kamerprijs afromen; geld dat dus nooit in de omgeving van het hotel terecht komt. De economische bijdrage van cruiseschepen aan de lokale economie is nog minder en blijft beperkt tot voornamelijk de inkoop van brandstoffen (zoals bunkerolie) en lokale transportkosten om dagjesmensen van de boot naar een beperkt aantal toeristische hotspots te vervoeren.

“Vanuit het perspectief van de bestemming, kan toerisme geplaatst worden op een schaal van positief tot problematisch”, aldus Tourtellot. “Aan de kant van de voordelen levert gezond toerisme een bijdrage aan de plaats van bestemming en haar inwoners, omgeving, economie, cultuur en karakter. Het doel van toeristisch beleid moet zijn om deze omstandigheden te creëren en situaties te voorkomen waarin de voordelen van toerisme weglekken naar de winstrekening van een internationale keten in plaats van terecht komen in de lokale economie.”

Het aandeel van Airbnb in totale bezoekersaantallen
Uit de studie van 8 van ‘s werelds meest bekende toeristische bestemmingen die te kampen hebben met het gevaar van overtoerisme (zoals Barcelona, Venetië en Amsterdam) blijkt dat Airbnb verantwoordelijk is voor slechts 7% van alle bezoekers aan deze bestemmingen (inclusief hotel en cruiseship gasten). Dit staat gelijk aan 0,37 Airbnb-bezoekers per inwoner ten opzichte van een totale toeristische druk van 5,1 bezoekers per inwoner. Bijna 14 keer zoveel mensen bezoeken deze 8 bestemmingen via een andere manier dan Airbnb.

Lokale voorbeelden laten zien dat het totaal aantal toeristische bezoekers per inwoner vele malen hoger ligt dan het aantal Airbnb-reizigers per inwoner. In Venetië gaat het bijvoorbeeld om 73,8 versus 2,2; in Queenstown (Nieuw-Zeeland) om 51,3 versus 5,2; en op Mallorca om 10,2 versus 0,5.

Nathan Blecharczyk, mede-oprichter van Airbnb en Chief Strategy Officer:
“Airbnb is gebaseerd op het principe dat het delen van je woning een authentieke ervaring geeft aan bezoekers en economische voordelen biedt aan lokale bewoners en gemeenschappen. Het is onze vaste overtuiging dat onze gemeenschap deel is van de oplossing voor de uitdagingen van massatoerisme en dat we duurzame groei kunnen realiseren voor iedereen.”

Dit nieuwe rapport volgt op de start van het Office of Healthy Tourism dat Airbnb recent bekend maakte en wat tot doel heeft om gezond toerisme over de hele wereld te stimuleren. Ook maakte Airbnb recent nieuwe data bekend over de positieve bijdrage van vakantieverhuur in 300 steden en 80 landen wereldwijd.

18 maart '24 ( 8:45)

Horeca in 2023 meer omzet na coronajaar in 2022

De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege januari in Nederland nog een harde lockdown en in maart 2022 vervielen de laatste coronamaatregelen. Dat had een positief effect op de omzetstijging van de horeca in 2023. Daarnaast waren de prijzen in 2023 hoger dan een jaar eerder. Het volume lag vorig jaar bijna 6 procent hoger dan in 2022.

05 maart '24 (16:51)

Uitstel komst asielzoekers naar hotel 't Elshuys in Albergen

De komst van 150 vluchtelingen naar een voormalig hotel in het Twentse dorp Albergen is uitgesteld. Half maart zouden de eerste bewoners arriveren, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht nu op de uitkomst van een procedure die omwonenden hebben aangespannen tegen de omgevingsvergunning, die de gemeente Tubbergen verleende voor de vestiging van een asielzoekerscentrum. Die zaak dient op 28 maart bij de rechtbank in Zwolle, aldus een woordvoerder van het COA.

18 januari '24 (10:08)

Overgewicht is 'serieus probleem' stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Overgewicht is een serieus probleem in Nederland, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarmee reageert de brancheorganisatie op de voortgangsberekeningen van het RIVM van de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord. Uit die berekeningen kwam naar voren dat er meer moet gebeuren om overgewicht, rokers en problematisch alcoholgebruik genoeg te verminderen.

25 december '23 (10:01)

Explosie Hotel Royal in Deventer

Bij een hotel op de Brink in Deventer is in de nacht van zondag op maandag een explosie geweest. Het gaat om Hotel Royal, het enige hotel op de Brink, meldt onder andere Tubantia.

24 oktober '23 (11:08)

Nederlanders besteden bijna 7 miljard aan hotelketens

De afgelopen drie jaar trokken 7,4 miljoen bezoekers naar de grootste Nederlandse hotelketens. Zij besteedden daar gemiddeld 227 euro per bezoek. Dat komt neer op een totaal van 6,9 miljard euro. Hotelbezoekers hebben daarbij het meest besteed bij Hilton (383 euro) en het minst bij ibis Budget (99 euro). Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Hotelketens, uitgevoerd door Multiscope. Voor de benchmark zijn 6.000 Nederlanders gevraagd, meldt Multiscope.

23 oktober '23 (10:19)

Designhotelmerk nhow vierde dit jaar 4 gastronomische openingen

Het eigenzinnige en creatieve designhotelmerk nhow, onderdeel van Minor Hotels, heeft dit jaar een reeks nieuwe gastronomische openingen gevierd in Europese en Britse hotels. Hierdoor kunnen gasten tijdens hun verblijf in Amsterdam, Milaan, Frankfurt en Londen genieten en dineren als nooit tevoren. Van een nieuw restaurant geïnspireerd door het regenwoud van de Amazone, tot ‘vibe dining’, de ontwikkelingen sluiten aan bij de creatieve, unieke en disruptieve stijl van nhow. Dit meldt nhow.

12 oktober '23 (21:08)

Grootste hotelgroep Europa wil hotels verkopen om schuld af te lossen

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, wil voor ongeveer 2 miljard euro aan hotels verkopen om schulden af te lossen, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de zaak tegen Bloomberg. Het Franse concern, bekend van ketens als Ibis, Sofitel, Novotel en Mercure, heeft ook tientallen vestigingen in Nederland.

06 oktober '23 (14:23)

Ook hotels voortaan beoordeeld door Michelin-inspecteurs

Michelin gaat voortaan ook hotels beoordelen. De inspecteurs van de Franse bandenmaker gaan voortaan "de meest uitzonderlijke hotels ter wereld" aanwijzen, niet met sterren, maar met een "sleutel".

19 juni '23 (12:11)

Karin Bruers bedroefd dat bouw van haar stikstofvrije hotel stilligt

De Tilburgse cabaretière Karin Bruers heeft de droom om haar eigen hotel te openen zonder stikstofuitstoot. Ze kon beginnen met het bouwen, om die droom werkelijkheid te laten worden. Echter ligt de bouw al een tijdje stil. De buren proberen er een stokje voor te steken. Horeca-iconen Jan en Monique Meurs spanden een rechtszaak aan tegen de komst van het hotel. Bruers zegt aan Omroep Brabant dat zij er alles aan doen om haar tegen te houden. Die zijn zich van geen kwaad bewust: “Wij vinden het prima dat er iemand naast ons komt, maar dan moet die zich wel aan de regels houden.” Dat meldt Omroep Brabant.

19 juni '23 (10:08)

Ondanks hotelstop Amsterdam zes jaar geleden wordt er nog aan ongeveer twintig hotels gewerkt

Het bestuur van Amsterdam vond al in 2016 dat er een rem moest komen op de groei van de hotelsector in de hoofdstad. Ondanks de stop blijven er toch nog hotels bij komen. Voor een lange periode kon de gemeente niets doen tegen de komst hiervan. Daarnaast blijkt uit een navraag van AT5 dat de komst van ongeveer twintig hotels niet kan worden vermeden. Zo komt er vooral in Amsterdam-Noord nog een hotelspurt. Op andere plekken lijkt het nieuwe hotelbeleid wel te werken, meldt AT5.